Een tuin in de bergen, instructies voor gebruik

Een tuin in de bergen, instructies voor gebruik


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Je woont in de bergen en wilt een tuin hebben versierd met fruitbomen, klimplanten, decoratieve planten en zelfs een moestuin ... De oefening lijkt moeizaam gezien de klimatologische beperkingen en de eigenaardigheden van het reliëf en de kwaliteit van de aarde. Het is waar dat tuinieren op hoogte complexer is dan in de vlakte of in de vallei, maar met een goede kennis van de omgeving en een selectieve keuze van soorten, kunt u zich gemakkelijk een prachtige tuin veroorloven.

Tuinieren in de bergen: aanpassing aan het klimaat

Het bergklimaat kenmerkt alle Franse reliëfs: Vogezen, Jura, Centraal Massief, Alpen en Pyreneeën. We spreken van bergklimaat vanaf een hoogte van ongeveer 600 m. Wanneer het terrein wordt blootgesteld aan het noorden, worden bergomstandigheden aangetroffen vanaf 500 m. Maar op de reliëfs blootgesteld aan het zuiden, duurt het soms 800 m om deze omstandigheden te vinden. In de bergen zijn de winters bijzonder lang en hard en de regenval is over het algemeen hoog, sneeuwt in de winter. Jellies kunnen vroeg (soms al in september) of laat zijn. Het zomerseizoen wordt gekenmerkt door een hoge thermische amplitude en onweer. De zomers zijn min of meer droog, afhankelijk van de bergketen. Neerslag is overvloediger dan in de vlakten. De effecten van koude worden vaak geaccentueerd door wind en vochtigheid (afvoer, mist en stagnerende wolken). In elk seizoen heeft het reliëf het effect van het creëren van lokale winden die 's avonds en' s ochtends de valleien op of af gaan. Hiervoor is het noodzakelijk om de meest kwetsbare planten te beschermen met hagen of ze te planten onder de beschutting van een muur en ten slotte is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u een goed doorlatende grond hebt. Evenzo kunnen de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen aanzienlijk zijn. Dit is de reden waarom er op moet worden gelet dat de voeten van de planten warm blijven. Wat betreft de sneeuw, het voorkomt zeker al het werk in de tuin, maar het vormt een dekking tegen vorst, die goed geschikt is voor veel planten, waaronder aardebollen (uien, sjalotten maar ook tulpen ...). In de bergen begint het goede seizoen voor tuinieren eind mei en eindigt begin oktober (maar pas op voor vroege vorst!).

Tuinieren in de bergen: de beperkingen van de bodem

De grond heeft zeer specifieke kenmerken in de bergen. Allereerst moet je omgaan met de opluchting. De helling is alomtegenwoordig. Het is daarom noodzakelijk om comfortabelere en gemakkelijk te gebruiken vlakke ruimtes te creëren. Het maken van een moestuin veronderstelt in het algemeen "terrassen", dwz reservoirs, vlakken, van grond. De aarde wordt op verschillende manieren onderhouden: keerwanden, bekistingsplanken, plessis ... Deze oplossing kan ook worden toegepast op siertuinen. Maar het is ook mogelijk om met het terrein om te gaan en bijvoorbeeld te profiteren van een helling, door bodembedekkers, alpenplanten en vaste planten te cultiveren die zijn aangepast aan dit soort reliëf. Op een aanzienlijke helling zullen we kiezen voor het planten van bodembedekkers waarvan de wortels de bodem stabiliseren. Kies bijvoorbeeld vaste planten zoals geraniums, lavendel en madeliefjes in zonnige situaties. Geef in de schaduw de voorkeur aan moerasspirea, baarden van geiten, varens en hagedissen. Aan de struikkant zijn de potentilles, cotoneaster en spirea diep geworteld.
Na de opluchting moet rekening worden gehouden met de kwaliteit van het land. De bodems zijn soms oppervlakkig, arm en gevoelig voor zuurgraad. Maar het is goed om de pH te controleren omdat de aarde zowel zuur als alkalisch kan zijn. Zure grond herbergt dus lupines, klokjes, duizendknoop, digitaal of benoît. De kalkstenen bodems herbergen asters, boterbloemen, helianthemes, vergeet-mij-nietjes evenals de beroemde edelweiss. Bij het opzetten van terrassen of pleinen kan het nodig zijn om goede grond aan te brengen, vooral voor de moestuin, terwijl de siertuin minder veeleisende planten herbergt die zijn aangepast aan bergachtig terrein. . Alpine planten hebben zeer specifieke architecturen waardoor ze bestand zijn tegen de kou. Dus vooral geen overtollige meststoffen, waardoor de planten kwetsbaarder worden voor kou. Om de grond in stand te houden, hoeft u alleen van tijd tot tijd compost toe te voegen, alleen stikstof is volledig verboden.

Een tuin in de bergen: welke planten kiezen?

Hoewel de omstandigheden in de bergen zwaar kunnen zijn, gedijt een groot aantal soorten daar. De keuze aan gekweekte planten is breed genoeg voor iedereen om geluk te vinden: bergenia, centaury, krokus, delphinium, willowherb, iris, lelie, narcis, muurpeper, sleutelbloem, tulp ... maar ook de bloemen die spontaan groeien in deze omgevingen , zoals bellflowers, krokussen, wilde narcissen, lupines, lentesneeuwvlokken ...
Kies planten waarvan de groeicyclus duidelijk stopt in de winter. Alles dat late vorst vreest, moet worden vermeden, anders zul je elke lente lijden.

Een siertuin in de bergen

Wat vaste planten betreft, zijn de meest solide onder andere akeleien, asters, meerjarige bosbessen (Centaurea montana) bellflowers en cinquefoils. Je kunt ook kiezen voor anemoon, artemisia, papaver, blauw vlas, bieslook, dragon, tijm, hartig, witte lupine ... Planten en planten die in een mum van tijd kunnen groeien en bloeien eenjarigen zijn voorbestemd voor bergtuinen. Alleen de meest rustieke, zoals kosmos, zonnebloemen (Helianthus) en de zinnia's passen zich aan de thermische amplitude aan tussen dag en nacht. Sommigen, zoals goudsbloemen, acclimatiseren zodat ze spontaan dikker worden tot op het punt dat ze invasief worden. Vanaf april zaaien onder dekking van eenjarigen met een lange cultuur, zoals petunia's, begonia's of koninginnen-madeliefjes. Verplant de zaailingen een maand later in potten en installeer ze in de grond zodra het risico op vorst is geëlimineerd. Zaai in dezelfde periode (half mei) rechtstreeks de rustieke eenjarige planten zoals anjers en rozen van India, alysses, nasturtiums, coreopsis, pruim of tabak, en plant de zomerbollen, zoals de gladiolen en dahlia's . Wat betreft struiken, kies uit de vele bessensoorten, zoals hulst (vooral hulst van Michigan, die zijn bladeren verliest in de winter maar zeer decoratief is in fruit), vlierbessen, kornoeljes, barberries (Berberis), cotoneaster, sneeuwbal viburnum, mountain ash ... Of meidoorn, heide, hortensia struik, ruwe roos, kamperfoelie, spirea. En geen reden om niet te profiteren van prachtige fruitbomen: kers, framboos, moerbei, appel, peer ... die zich perfect aanpassen aan de hoogte. Als je bomen wilt planten, wed dan op lokale soorten zoals hazelaar, beuk en berk, die het meest geschikt zijn voor de hoogte. Walnoot daarentegen geeft geen goede resultaten boven 800 m. En vergeet natuurlijk de coniferen niet: sparren, dennen, taxus, sparren, ceder ...

Welke groenten groeien in de bergen?

Het zomerseizoen is van korte duur en vereist een zorgvuldige selectie van groenten om te groeien. Kies vroege, snelgroeiende variëteiten die gedurende een korte periode vruchten kunnen afwerpen. De keuze voor vroege rassen is echter niet altijd voldoende. Soms moet je een paar apparaten gebruiken, zoals groeien onder dekking of het kopen van jonge planten, een effectieve manier om een ​​paar weken te besparen. In de tuin reserveert u de beste locatie voor groenten: een gebied beschut tegen de wind en blootgesteld aan de zon. Biet, snijbiet, kardoen, wortel, broccoli of spruitjes, kool, koolrabi, pompoen, spinazie, tuinboon, sla, veldsla, raap, ui, prei (herfst en winter), aardappel, radijs ... Je hebt keuze te over! Wat betreft komkommer, pompoen, courgette, tomaat of peper ... ze moeten op een zonnige helling worden geplant, wetende dat de oogst van tomaten en paprika's zal worden ingekort. Koop planten in een tuincentrum om tijd te besparen. En als u wilt zaaien, is de kas een must! video id = "0" / Onze praktische tuinvideo's


Video: Workshop Straten voor beginners Zelf sierbestrating leggen