Ontmoeting met Marie-Paule Guilbault, tuinman van het eerste dorp in Frankrijk met het label "Opmerkelijke tuin"

Ontmoeting met Marie-Paule Guilbault, tuinman van het eerste dorp in Frankrijk met het label "Opmerkelijke tuin"


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Chédigny, een mooi dorp in het zuiden van Touraine, is niet zijn eerste beloning. In 2013 was het het gloednieuwe "tuindorp" van de regio Loire-vallei dat bekend werd voordat het in 2014 werd gekroond door het nationale label "Remarkable Garden". Een geweldige primeur voor een dorp! In de straten en steegjes wrijven meer dan 700 voet aan verzamelde rozenstruiken samen met duizenden plantenessenties, allemaal in de watten gelegd door een vrouw: Marie-Paule Guilbault.

Vertel ons over je achtergrond

Na het behalen van een Bachelor in de Sociologie en vervolgens een Master in Informatie en Communicatie, vond ik geen baan in mijn branche. Na de geboorte van mijn tweede kind ben ik begonnen met een Bac Pro Landscape Works. Een reconversie naar de beroepen van het landschap om mezelf te wijden aan mijn passie: vaste planten. Sinds 2009 zorg ik daarom voor het dorp Chédigny.

Fotocredit: Chédigny

Wat is een tuindorp?

Het is een plaats van leven, het is een dorp. Een dorp waar een school, een stadhuis, winkels, auto's en bewoners chatten in het dorp, het is een tuin waar je loopt, waar je de seizoenen ziet veranderen. De ruimtes zijn georganiseerd met een pad, de straat, planten voor alle seizoenen, parfums, verzamelbare planten. In Chédigny zijn het de rozen. Het is een plek waar de lokale bevolking van houdt, omdat het hun "tuin" is en ze graag delen en openstellen voor bezoekers. Het is geen gesloten tuin, maar een echte leefruimte.

Fotocredit: Chédigny

Wat zie je in de straten en steegjes van Chédigny?

Klimrozen zetten de toon: uitbundige lianen of verstandig trellised klimmers, ze zijn overal op de gevels van huizen. Bij hun buxusvoet geven getrimde taxussen structuur aan de tuin. Vaste planten zijn de koninginnen van bloembedden, van de meest klassieke zoals irissen, overblijvende geraniums, gaura's, salie ... tot de meest originele: rodgersia, brunnera, cimicifuga, Cape fuschia ... Het geheel geeft een tuin die tussen de rozentuin en de Engelse gemengde rand. Water wordt ook verbeterd met de stroom die het dorp doorkruist.

Fotocredit: Chédigny

Welk onderhoud heeft het nodig?

Het onderhoud wordt verzorgd door het gemeentelijk personeel: een team bestaande uit twee geassisteerde taken in integratie, een medewerker gespecialiseerd in mechanica, parttime en een teamleider (ikzelf) gespecialiseerd in fabrieken. De burgemeester is ook erg aanwezig in het veld: rozen snoeien, behandelingen tegen zwarte vlek en het creëren van nieuwe bloembedden. Gemeentelijke medewerkers zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeentelijke gebouwen en wegen. Groene ruimtes vertegenwoordigen 90% van de werktijd en 1,6% van het budget van de gemeente. Er wordt geen onkruidverdelger gebruikt.

Fotocredit: Chédigny

Zijn de inwoners van het dorp betrokken? Wat zijn hun missies?

Bewoners worden niet gevraagd om groen te onderhouden. Ze zijn erg actief in de animatie van het dorp door vrijwilligerswerk te doen voor het rozenfestival in mei en het "mond en oor" -festival in augustus. Deze evenementen zijn erg beroemd en nemen grotendeels deel aan het leven in het dorp.

Welke nieuwe producten probeer je elk jaar te brengen?

Elk jaar worden 1500 bollen geplant: tulpen, narcissen, narcissen, fritillaria ... Nieuwe vaste planten worden geïntroduceerd: delphiniums, echinacea ... en elk jaar worden er ongeveer twintig rozen geplant. De bloemrijke gebieden strekken zich uit over 3,8 km, maar er zijn nog hoeken om te bloeien.

Fotocredit: Chédigny

Hoe voelde je je toen het dorp als eerste in Frankrijk het label 'Opmerkelijke tuin' kreeg?

Dit label maakte geen deel uit van de oorspronkelijke doelstellingen. Het was door het tonen van tuinprofessionals aan de tuinwereld dat het idee aan het licht kwam: je moest om dit label vragen, het komt volledig overeen met de sfeer die uitkomt wanneer je binnenkomt Chédigny. Inwoners, gemeente, vrijwilligers, gemeentelijke medewerkers ... we zijn er erg trots op. Ons tuindorp is echt atypisch en de jury van het Jardin Remarquable-label wist hoe te denken out of the box en verleende ons dit label in het eerste jaar van onze aanvraag.


Video: 3x opmerkelijke klussen. Het beste van Eigen Huis & Tuin


Opmerkingen:

 1. Faukora

  Between us, I would turn to search engines for help.

 2. Fshd

  De zeer goede informatie is opmerkelijk

 3. Derrian

  Je hebt ongelijk. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we zullen het afhandelen.

 4. Musho

  Je hebt helemaal gelijk. Hierin is en is iets een uitstekend idee. Ik bewaar hem.

 5. Rowland

  Daarbij twijfel ik niet.Schrijf een bericht