Maak je eigen bloemen- en groentezaden

Maak je eigen bloemen- en groentezadenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Voor degenen die plezier hebben in het cultiveren van hun tuin en het luisteren naar de cycli van de natuur, is het verzamelen van zaden een onmisbare gebeurtenis! Omdat een tuin of een moestuin meer doet dan onze smaakpapillen en onze ogen voeden. Ze bieden ons ook het materiaal om deze ervaring het volgende jaar te vernieuwen. Dus waarom zou u er geen gebruik van maken? Met de sleutel, het plezier van het besparen van geld, het bewaren en delen van variëteiten. Houd er rekening mee dat niet alle soorten kunnen worden geconserveerd door het verzamelen en zaaien van zaden. F1 hybriden, bijvoorbeeld, zijn het resultaat van streng gecontroleerde kruisen tussen twee planten, waarvan de meest interessante eigenschappen willen combineren (weerstand tegen de ene ziekte van de ene, de snelheid van de andere bijvoorbeeld). In de tweede generatie gaat deze combinatie verloren en zaaien uit zaden afkomstig van F1 hybriden kan resulteren in planten met een lagere opbrengst of met alleen het karakter van een van de twee moederplanten! F1 hybride zaden moeten daarom jaarlijks worden gekocht. Omgekeerd, door de voorkeur te geven aan de oude variëteiten, kun je je soort zelf reproduceren. Zaadbedrijven zoals Kokopelli of de Ferme de Sainte-Marthe bieden fantastische catalogi die rijk zijn aan variëteiten die zich al tientallen of zelfs honderden jaren hebben bewezen! Zodra de initiële investering is verstreken (een paar euro per zakje zaden), kunt u het volgende op uw gewassen oogsten en zo uw tuin jaar na jaar vernieuwen, zonder geld te verliezen! moeilijkheid : eenvoudig Benodigd gereedschap : - enveloppen of potten

Stap 1 - Wacht op het juiste moment om je zaden te maken

Het juiste moment is van twee soorten: wanneer de zaden rijp zijn en wanneer het weer gunstig is, dit om de betrouwbaarheid van het zaad en de bewaring ervan te garanderen. Neem uw monsters op een mooie zonnige dag, zodra de ochtenddauw is verdampt.
Hoe te herkennen dat een zaad rijp is? Voor groenten is het vaak wanneer het fruit klaar is om te worden gegeten. Voor bloemen, wanneer het zaad droog is en vanzelf loskomt. Merk op dat de zaadoogst over de zomer verspreid is, afhankelijk van de variëteiten.
Let op elke plant waarvan u het zaad wilt terugwinnen en wacht niet te lang, want sommige zijn ontworpen als kleine zaadreservoirs die dus, zodra ze rijp zijn, morsen bij de eerste storm (papaver, silenus ...). Het zal dan te laat zijn om ze te herstellen, de natuur zal het zaaien voor je hebben gedaan, maar volgens haar eigen inspiratie!

Stap 2 - Selecteer de planten

Het is belangrijk om mooie onderwerpen te kiezen om zaden te hebben die op hun beurt weer prachtige bloemen of mooie groenten voortbrengen! Kies rijp, vroeg, ziektevrij fruit van gezonde planten ... en lekker! Voor een tomaat belet niets je om er een stuk van te bijten voordat je besluit de zaden te oogsten.

Stap 3 - Sorteer de zaden

De volgende twee stappen zijn niet van toepassing op alle rassen. U zult de bloemenzaden moeten sorteren wanneer ze worden gemengd met gedroogde bloemblaadjes, zoals in het geval van goudsbloemen bijvoorbeeld. Het sorteren van zaden vereist geduld en grondigheid vanwege hun kleine formaat! Voor de volgers van de patience-school kan sorteren met de hand gebeuren, de goede zaden naar je toe trekken en aan de andere kant droog afval duwen.
Sorteren kan in sommige gevallen ook in een vergiet worden gedaan.
Ten slotte kunt u ervoor kiezen om niet alles te sorteren en opnieuw te zaaien (de zaden en hun enveloppen) wanneer de tijd komt. We zien zeker minder duidelijk op het moment van zaaien met het risico van zaaien soms te helder, soms te strak, maar de volgende stappen (beluchting, verplanten) doen de rest!

Stap 4 - Maak de zaden schoon

Deze stap heeft in het bijzonder betrekking op de zaden van de tomaat die omgeven zijn door een plakkerige film die moet worden verwijderd of gedroogd om de goede conservering van de zaden te verzekeren. Om dit te doen, neem de zaden in een container, voeg water toe en laat staan. Fermentatie zal plaatsvinden. Meng goed om het zaad uit hun schil te halen. Filter het preparaat om de zaden te verzamelen, spoel ze en laat ze goed drogen voordat je ze bewaart tot de volgende lente.
Een snellere methode is om de zaden op een vel absorberend papier te bewaren dat in de zon zal drogen. Als het zover is, bedek dan dit blad of een deel ervan met potgrond. Het papier zal zeer snel degraderen zonder zaadgroei te belemmeren. Zo simpel is het!
Nog eenvoudiger, een methode die wordt bepaald door de observatie van de natuur of meer in het bijzonder van de composthoop waarin, vanwege de voedselverspilling die het ontvangt, spontaan zaaien talrijk is: laat mooie rijpe tomaten in de grond; het vlees zal van nature afbreken bij contact met de elementen en de zaden zullen zichzelf opnieuw zaaien volgens de kalender die het beste bij hen past!

Stap 5 - Droog de zaden

Als de zaden niet helemaal droog zijn, maar de mooie dagen voorbij zijn, pluk je planten en eindig je binnen met drogen. Dit is het geval met bonen en aromaten die ondersteboven in uw kelder of tuinhuisje opdrogen.

Stap 6 - Label de zaden

Op dat moment weten we wat we plukken ... maar hoe zit het met een paar weken of maanden later? Geef op uw enveloppen of potten het ras aan als u het weet, of als niet voldoet aan de criteria die als benchmarks zullen dienen (smaak, vroegheid, naam van de persoon van wie u dit zaad bewaart ...). Geef ook de datum aan, omdat de zaden niet allemaal dezelfde kiemtijd hebben.

Stap 7 - Bewaar de zaden ... of deel ze!

Een goede bewaring van zaden vereist opslag op een droge, gematigde plaats en uit de buurt van licht. Bewaar je zaden in enveloppen, potten ... of een andere kleine container die sluit en waaraan je een nieuw leven zult geven!
Als je zaadoogst je behoeften ver overtreft, als je zeldzame of bijzonder mooie en heerlijke variëteiten hebt, deel het dan met andere tuiniers! De eenvoudigste ruilhandel van zaden is van haag tot haag, tussen buren. Maar er zijn andere kanalen: netwerken van gespecialiseerde tijdschriften, forums, sites voor liefhebbers, beurzen voor lokale planten ... Share, er blijft altijd iets over!