Stap voor stap: analyseer de pH van de bodem

Stap voor stap: analyseer de pH van de bodemWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Begin je een tuin en vraag je je af of deze of die plant je zal bevallen? Of ben je al jaren aan het tuinieren, altijd teleurstellend als je zo'n variëteit probeert te introduceren? Houd er rekening mee dat een eenvoudige pH-test u kan helpen de juiste cultuurkeuzes te maken en onnodige en kostbare fouten te voorkomen. Sommige planten zullen inderdaad alleen van zichzelf houden in een bodem van een bepaald type en zullen vergaan als de aangeboden omstandigheden allemaal anders zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor rododendron waarvoor een zure grond nodig is (pHgenêt of de papaver heeft een alkalische grond (pH> 7) nodig om te bloeien. Waar hebben we het over als we het hebben over pH (of waterstofpotentieel)? pH is de meeteenheid voor de aanwezigheid van waterstofionen in de bodem, die verband houdt met de aard van de bodem. We meten deze aanwezigheid door een chemische test die de zuurgraad zal onthullen , de neutraliteit of de basiciteit van de bodem, de waarden variërend van 1 tot 14, van de meest zure tot de meest basische, de neutraliteit is ongeveer 7. Deze snelheid varieert niet alleen volgens de grondsamenstelling , maar ook wat het ontvangt (regen, wijzigingen, enz.). Het heeft een directe invloed op de opname van voedingsstoffen door de plant, en op het microbiële leven van de bodem, wiens rol het is om organisch materiaal in humus te transformeren.

 

De verschillende pH-testers De pH-meter Bestaande uit een sonde en een scherm voor het lezen van de meting, het is het meest betrouwbare middel om de zuurgraad van een bodem te meten. Nadat de sonde in de grond is gebracht, meet deze het potentiaalverschil tussen twee elektroden in de sonde en zet de meting vervolgens om in een pH-eenheid. Het is echter een beetje duur en voor een eenmalige behoefte kan honderd euro onbetaalbaar lijken. Het pH-indicatorpapier Minder nauwkeurig, het bestaat uit strips geïmpregneerd met gekleurde indicatoren die zich onthullen volgens de zuurgraad van de bodem. Op papier is een chromatische schaal aangebracht, waarmee de kleur van de strook kan worden vergeleken. De pH-test die het kalkgehalte meet Er is een palliatief dat bestaat uit het bepalen van het kalkgehalte van de bodem. Deze inhoud is direct gekoppeld aan de zuurgraad van de bodem. Hiervoor gebruiken we een reagens dat zal reageren op de aanwezigheid van kalk door te kleuren. Dit is de test die we hebben gebruikt. De test van rode kool De bladeren van rode kool bevatten kleurstoffen (anthocyanen) die het onderscheid van kleur veranderen afhankelijk van de zuurgraad van het medium. Deze stof wordt gebruikt door sommige commerciële kleurindicatoren. U vindt pagina's op het web waarin wordt uitgelegd hoe u uw eigen indicator kunt maken met rode koolbladeren ...

Stap 1: Neem de monsters


Neem met een transplantator 4 kleine monsters van verschillende plaatsen waar u gewend bent uw bloemen of groenten te zaaien of te planten. Monsters worden genomen uit grond met dezelfde fysiognomie en eerder dezelfde behandeling hebben ontvangen, bij voorkeur na de oogst of bloei. Het zal nodig zijn om een ​​afzonderlijke analyse te maken voor specifieke omgevingen zoals dijken, rotstuinen, sloten, vijvers ... Het is noodzakelijk om de aarde naar een diepte tussen 5 cm en 20 cm te brengen, of eenvoudiger, de diepte tot waar de wortels van uw planten zijn gewend om hun voedingsstoffen binnen te krijgen. Als de grond te plakkerig of te vochtig is, neem je monsters de dag ervoor en laat je ze een nacht drogen in het asiel.

Stap 2: meng de monsters


Wat ons interesseert is om een ​​globaal overzicht te krijgen van de zuurgraad van de grond in onze tuin. Om dit te doen, meng je de monsters goed door elkaar, omdat een heel klein deel zal worden gebruikt voor analyse. Grijp de kans om stenen en andere ongewenste resten te verwijderen.

Stap 3: Analyseer de monsters


Volg de instructies om de analyse uit te voeren. Hier wordt aanbevolen om 10 mm grond in een glazen buis te brengen.
Vul de buis met gedestilleerd water (meestal meegeleverd). Als dit niet lukt, is het mogelijk om gedemineraliseerd water te gebruiken, maar de resultaten kunnen worden vervormd omdat ze specifiek zijn vastgesteld voor het gebruik van gedestilleerd water (zuiver water) gemaakt volgens een ander proces.
Introduceer het reagens. In het geval dat ons betreft, is het een eenvoudige korrel. Schud het lang voordat het volledig oplost in de oplossing.
Schud de inhoud en laat zitten totdat de oplossing is verdwenen en de afzettingen op de bodem van de buis vallen.
Vergelijk de verkregen kleur met die van de chromatische tabel die wordt verstrekt om de zuurgraad van uw grond te identificeren.

Stap 4: Interpreteer de resultaten

Rijk aan deze leer, bent u vrij om in te grijpen of niet op de grond van uw tuin. Kennis van de zuurgraad van de bodem en de samenstelling ervan zal u vertellen over de vruchtbaarheid. Plant behoeften: - Zure planten hebben een pH tussen 4,5 en 5,5 nodig - De meeste planten evolueren in een omgeving met een pH tussen 5,5 en 6,5 - Basifiele (alkalische) planten hebben een pH tussen 6,5 en 5,5 nodig 7.5 Als u niet ingrijpt, kunt u uw gewassen aanpassen aan uw grondsoort door de pH van uw grond te kennen. Aardappelen zijn bijvoorbeeld minder vatbaar voor ziekten in een zure omgeving (pH 5,5). Hortensia's kiezen voor de kleur blauw in een zuur medium (pH lager dan 6) en roze in een neutraal medium (pH tussen 6 en 7), als zodanig zijn ze een goede natuurlijke indicator van de pH. Als u besluit in te grijpen, moet u niet over de grond haasten en een correctiebereik van één punt moet als een maximum worden beschouwd. - In het geval van een zure grond, minder dan 5, kan een toevoeging van kalk of magnesium deze zuurgraad verminderen en de hercompositie van de grond stimuleren, maar u moet ook organisch materiaal toevoegen door potgrond, compost toe te voegen ... Deze wijzigingen worden meestal aangebracht tijdens de winter. - In het geval van een grond die te basisch is, groter dan 8, kunt u deze corrigeren door humus of turf toe te voegen, waardoor de pH wordt verlaagd.