Er was eens de Armeense krant

Er was eens de Armeense krantWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De geschiedenis van de Armeense krant is een familietraditie gebleven. Vlaggenschipproducten en nieuwe collecties parfumeren ons interieur al meer dan een eeuw.

Een 100% Frans verhaal

Ondanks zijn naam, die het oosten oproept, is de geschiedenis van het merk toch Frans. Geboren in de buitenwijken van Parijs (Montrouge) in 1885, werd het uitgevonden door Auguste Ponsot. De laatste ontdekte tijdens een reis naar Armenië de deugden van benzoë. Deze hars werd gebruikt door de Ottomanen om ondermaatse of met cholera geïnfecteerde huizen te zuiveren. Terug in Frankrijk bundelde hij de krachten met apotheker Henri Rivier en samen slaagden ze erin de hars vloeibaar te maken. Het wordt vervolgens in een speciaal papier gedoopt dat brandt zonder een vlam te produceren. Het merk werd al snel internationaal succesvol, zelfs zo dat het een medaille kreeg op de Universal Exhibition in 1900.

Authentieke knowhow: een doorgegeven recept

De Armeense krant wordt verkocht in de vorm van een notitieboek dat bestaat uit afneembare stroken en is een lang familieverhaal. Vandaag is het Mireille Schvartz, achterkleindochter van Henri Rivier, die de traditie in het bedrijf voortzet, zonder de formule te hebben gewijzigd. De operaties worden met de hand uitgevoerd en duren meer dan zes maanden. Elke productiestap wordt gecontroleerd door een laboratoriummanager. De vaste benzoëhars wordt langer dan twee maanden in alcohol opgelost. Eenmaal vloeibaar gemaakt, worden de geuren toegevoegd, waarvan de samenstelling een goed bewaard geheim blijft voor de werknemers. De uiteindelijke oplossing is geïmpregneerd op een vloeipapier dat zijn geuren afgeeft door te verbranden. Na het weken en vervolgens drogen, worden de bladeren gedurende een maand in een pers geplaatst. Pas dan worden de vellen papier gesneden en geperforeerd om in de notebook te worden gelegd, klaar om te worden verzonden. Het kleine notitieboekje, met liefde behandeld, zal uiteindelijk in handen van 7 medewerkers overgaan tijdens de productie, van wie sommigen al meer dan 30 jaar aanwezig zijn.

Een bedrijf dat is gemoderniseerd

Sinds 1885 is het merk geëvolueerd en biedt het zijn producten nu aan in meer dan 20.000 verkooppunten wereldwijd. 10% van de jaarlijkse productie gaat naar het buitenland, waar de geuren van de oudste natuurlijke luchtverfrisser net zo populair zijn als in Frankrijk. De strook papier brandt zonder vlammen en verspreidt een geur van benzoë en vanille en geurt de kamer. Eenmaal gevouwen in een accordeon hoef je alleen maar een stuk ervan aan te steken en het in een kopje te laten branden, als een wierookstokje. In 2006 trad parfumeur Francis Kurkdjian van Armeense afkomst, onder meer erkend voor zijn creatie van Le Mâle door Jean-Paul Gaultier, toe tot het bedrijf. Uit deze samenwerking werd een kaars geboren: Year of Armenia, waarvan de geur de geest van die van het notebook behoudt, waaraan ingrediënten van over de hele wereld zijn toegevoegd. Meer info: www.papierdarmenie.fr Onze praktische creatieve vrijetijdsvideo's